onsdag 28 januari 2009

dagens; romersk mat!

mat. ja, mat är kultur. mat är allt från mc donalds till delikatessbutiken på hörnet. mat finns i all länder och alla länder har sin speciella matkultur. i dag skall vi prata om hur man kan resa i vår globala värld med hjälp av maten utan att lämna sitt eget kök; vi ska laga, ja just det... mat!
okej. så hur gör man då? jo, först och främst är det viktigt att ha ett mål och det har jag skaffat. målet är att göra en maträtt med romerska influenser. vi ska göra salladen som är döpt efter kejsaren som mördades av brutus, salladen som var tidigare nämndes sista måltid, salladen som allt sedan den dagen gått under hans namn; vi skall göra ceasarsallad.
och nej, ni behöver inte vara rädda för att det skall bli en tråkig och nyttig sallad, denna sallad är inte nyttig, den är sanningen att säga snarare direkt onyttig, så häng med!
såååå, vad behövs? mer än ett glatt humör då.
jooo..
det är flera led och vi tar dem ett i taget.
Grundsallad
en kruka romansallad
en halv gurka
två tomater (coctailvariant om ni har råd)
en morot
parmesanost
gör såhär:
dela salladen i valfria bitar och lägg i en skål. strimla därefter gurkan i lagom långa och tjocka strimlor och lägg i samma skål, tomaterna delar ni i valfri form och lägger i. skala därefter av tunna flarn av moroten med hjälp av potatisskalare och lägg i skålen. till sist hyvlar ni över valfri mängd parmesanost.
kycklingfileér
500 g kycklingfileér
1 dl yoghurt
lite soja
lite honung
en halv citron
salt och peppar
marinera kycklingfileérna i ovan nämnda ingredienser. dessa ingredienser har på förhand rörts samman i valfri burk. låt fileérna vila i någon timma och sedan steker ni eler grillar dem tills de fått fin yta och är genomstekta.
dressing
en äggula
en dl riven parmesan
en msk vitvinsvinäger
en dl olivolja
blanda samman äggula, parmesan och vinäger. häll sedan i oljan under omrörning.
krutonger
tärna tre skrivor valfritt bröd och häll dessa i en upphettad panna tillsammans med lite olivolja samt salt och timjan. stek tills tärningarna är gyllenbruna och häll då upp de i en skål.
Så, hur äter man då denna anrättning?
jo, man kan lägga allt i samma skål, eller så kan man ta valfri mängd av allt och själv kombinera till en sallad. man kan även servera med bacon och till kan man dricka valfri dryck. välj!
och till sist, efter matlagningen kommer ni, om ni har tur vara lika svettig och mosiga och snygga i håret som jag var. då smakar det gott med mat vill jag lova!
...och om ni inte orkar laga, så finns en sallad under samma namn på närmaste mc donalds för en 50-lapp!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mumma! Du är en så härlig husmor, jag önskar att jag kunde säga detsamma om mig själv...
Kram!

maria sa...

det klart du kan säga, du kan ju sushi!!!!! och så är det bra att du har rätt syn på äggkokning och vår goa sallad...!

Bloggtoppen.se